© 2017  Корисні поради - інформаційний портал. При копіюванні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
Рейтинг@Mail.ru
Домашній лікар

Вітаміни і здоров'я
   Вітамін С разом з комплексом вітамінів А, В і модним останніми роками Е є головним для підтримки високого рівня здоров'я, працездатності і довголіття. Найважливішим для організму людини з тієї необхідної кількості понад три десятки відкритих на сьогоднішній день вітамінів.

   Судіть самі, вітамін С, або аскорбінова кислота, - основа сили людини, він підтримує еластичність тканин, впливає на швидкість кровотечі, необхідний для зміцнення зубів і ясен. Аскорбінова кислота незамінна для прискорення процесу загоєння ран, зрощення кісток, охороняє організм від проникнення чужорідних речовин і організмів, блокує токсичні речовини в крові.
   Достатня кількість вітаміну С є надійним захистом від простудних захворювань, від багатьох епідемії, а по останніх відомостях, цей вітамін здатний гальмувати розвиток злоякісних кліток.
   Яка ж щоденна потреба людини у вітаміні С для повного, як мовиться, щастя і здоров'я? Відповісти на це питання ясно і однозначно скрутно. Річ у тому, що навіть при нормальному стані здоров'я у різних людей в різний час за різних умов потреба в аскорбіновій кислоті значно варіюється. Багато його витрачається при курінні, при прийомі великих доз алкоголю, при насиченості повітря шкідливими вірусами і бактеріями, при важкій екологічній обстановці.
   По наших вітчизняних медичних розпорядженнях, для профілактики слід приймати по одній пігулці або драже аскорбінової кислоти вагою від 0,05 до 0,1 грама в добу, для лікування рекомендують приймати ту ж дозу, але три-п'ять раз на добу після їди.
   За останніми даними із зарубіжних джерел, потреба у вітаміні набагато вища. Наприклад, учений-геронтолог англійка Дж. Гласс вважає, що біля 25мг аскорбінової кислоти втрачається при викурюванні однієї сигарети, або витрачається півграма вітаміну при викурюванні пачки. Вона рекомендує, аби кашель або нежить не перейшли в хронічну форму, приймати по 0,05 грамів аскорбінової кислоти щопівгодини.
   "Батько аеробіки" Кенет Купер - найбільший фахівець профілактичної медицини - радить вживати від 0,5 до 1 грама аскорбінової кислоти в день, причому він сам слідує своїм рекомендаціям вже тривалий час. Далі за всіх пішов єдиний в світі двічі лауреат Нобелівської премії, учений-хімік  Ланнус Полінг. Ще в 1970 р. в світло) книзі "Вітамін С і звичайна простуда"он пропагував регулярний добовий раціон - до 10 г вітаміну. Його особиста добова доза аскорбінової кислоти - 2 грами в день, останні вітаміни він поглинає також в кількостях, в тридцять разів тих, що перевищують офіційні норми, впродовж багатьох років і відчуває себе прекрасно. В даний час вже багато учених для боротьби із злоякісними пухлинами рекомендують приймати 10 і більше грамів вітаміну С в добу.
   Загалом, необхідну щоденну норму вітаміну кожному доведеться вибирати, виходячи зі своїх вистав і фінансових можливостей. Але слід врахувати, що недобір може мати погані наслідки, а передозування маловірогідне - вітамін С нетоксичний, надлишок його легко виводиться з організму.
   Плануючи свою кількість грамів аскорбінової кислоти для щоденного прийому, не забудьте, що все сказане відноситься не лише і навіть не стільки до медичних вітамінних препаратів у вигляді порошків, пігулок або драже, що продається в аптеках, а в основному до кількості вітаміну С, що міститься в природних продуктах харчування. Аптечні вітамінні препарати бажано приймати в крайніх випадках - при хворобах, в екстремальних умовах, спортсменам при інтенсивному тренуванні і тому подібних ситуаціях, до того ж вони досить дороги, особливо імпортні. Краще отримувати свою порцію вітамінів з щоденної їжі.
   Аскорбінова кислота в достатніх кількостях міститься в основному в продуктах рослинного походження - в листі і м'якоті плодів, в молоці і молочних продуктах міститься невелика кількість вітаміну С.
   У нижчеприведеній таблиці дана кількість аскорбінової кислоти, в міліграмі що міститься в продуктах, багатих цим вітаміном. Треба попередити, що цифри в таблиці вельми приблизні, оскільки вміст вітаміну С в рослинах і плодах варіюється залежно від сорту, часу і місця збору, умов зберігання. Сухі плоди і листя в однакових по вазі об'ємах містять, природно, більше вітаміну, чим свіжі, але якість і засвоюваність останніх вищі. Аскорбінова кислота руйнується при тривалому вариві, але добре зберігається в кислуватому середовищі. Тому продукти, зокрема картопля, слід варити нечищеними і заливати окропом, а не класти в холодну воду на початку варива. У квашеній капусті при тривалому зберіганні вітамін С зберігається краще, ніж в свіжіше, а в солоних огірках навіть підвищується вміст аскорбінової кислоти в порівнянні зі свіжими, особливо якщо їх консервувати з листям смородини, кропу, кропиви, часнику.
   Що робити, якщо фінанси, як мовиться, співають романси, а бути здоровим і щасливим все одно хочеться? На допомогу, як завжди, приходить наша рідна природа. Чемпіони за змістом вітаміну С - шипшина, смородина, горобина і кропива - поширені в дикорослому вигляді. Вирушайте в ліс і запасайтеся хоч би горобиною і кропивою, зростаючими повсюдно, висушені, вони забезпечуватимуть вас вітамінами всю зиму і навіть дозволять послідувати порадам західних учених споживати аскорбінову кислоту в "ударних", великих кількостях. Тим більше що в цих рослинах вітамін С об'єднаний з іншими важливими вітамінами і мікроелементами, що сприяє кращому засвоєнню.